In mijn koffer naar Suriname zit en
hele berg Hollandse producten, de clichés zal ik maar zeggen, kaas,
koffie, hagelslag, en alle andere dingen die in Suriname wel te
krijgen zijn maar spuw duur zijn voor de mensen daar.
Het voordeel van het op vakantie gaan
naar dit soort landen is dat je gewicht aan kleding zo laag is dat je
met gemak de halve AH kan leeg kopen en dit mee kan nemen, zonder
meer te betalen bij het afwegen van de twintig kilo die je
“gratis”mee mag zeulen, in ons geval zestig kilo.
Suriname is het walhalla op kook
gebied, elke morgen, en ik moet zeggen ik trok het niet elke morgen,
zeulde mijn moeder ons of een van ons mee naar de markten en
supermarkten die volgens haar allemaal om de hoek waren, maar
gemiddeld twee tot drie kilometer lopen van ons appartement lagen,
een taxi nemen al kost het geen drol daar, is uit den boze voor haar.
Waarom een taxi nemen? Lekker lopen
dat is gezond!
In de vroege ochtend was het al niet te
harde zo warm, ik had me binnen een dag aangeleerd een halve
keukenrol in mijn tas te stoppen om het zweet wat met straaltjes van
mijn lichaam liep mede door het moordend tempo waarmee mijn 79
jarige moeder zich voortbeweegt enigszins minder zichtbaar te maken,
ik depte mij een ongeluk.
Ik begrijp nu waarom mensen in de
tropen zich trager voortbewegen, mijn moeder is een uitzondering,
laat ik haar maar een super trooper noemen.
In de meestal aftands uitziende
uitbatingen die daar de naam supermarkt hebben en meestal gerund
worden door chinees families die vreemd genoeg geen Nederlands en ook
geen Surinaams spreken, ligt een kleurrijke afspiegeling van de
smeltkroes die Suriname heet.
De schappen zijn rijkelijk gevuld met
curry 's in twintig smaken, zoute amsoi kant en klaar, cassave op
verschillende manieren bewerkt, Chinese mie de echte, manja's,
pompelmoes, papaja en pinda sauzen mooi van smaak met grof gehakte
pinda's zoals wij ze niet kant en klaar kunnen kopen in Nederland.
De kilo's Nederlandse producten die in
Suriname achterbleven werden vervangen voor kilo's Suri producten die
nauwelijks of niet te verkrijgen zijn in Nederland.
Mijn kasten zijn overvol, ik krijg een
brandend verlangen om het te gebruiken, om het te delen met mijn
omgeving de mensen die mij lief zijn.
Kom eten mensen schreeuwt een stem in
mij, ik wil uitbundig zijn, genieten, de strubbeling die de reis
veroorzaakt omzetten in een feestje, al weet ik dat dat stemmetje een
naam heeft dat ontregeling heet.
Dus dat betekend, niet luisteren, je
gedeisd houden voor een paar weken, een reis als dit heeft altijd
uitwerking op mij al lukt het mij steeds beter om te gaan met, omdat
ik het ken en dus herken en er rekening mee houdt.
Maar hoe lang, dat is altijd de vraag
ik kan het helaas niet van te voren bepalen.....
Zaterdag komen er twaalf mensen eten!,
zeg ik tegen manlief vorige week als hij thuis komt.
Wat! Gaab doe normaal, dat kan je niet
aan!
Rectificatie, zeg ik snel, het zijn 6
volwassenen en 6 kinderen.
In een opwelling die gestuurd wordt
door een overvolle kast met heerlijke producten en een geest die
graag wil onthalen, heb ik onze vrienden uitgenodigd.
Een van onze vrienden staat op het punt
de ARC te varen dat is de Atlantic Rally for Cruisers, ik zat aan
de telefoon met zijn vrouw en opperde een gezellig afscheid etentje
te organiseren, en hé dan is het ook gezellig als die andere
vrienden van ons ook langs komen!
Leuk gezellig, gaan we doen!
Tegen al mijn regels van rust en
regelmaat in begin ik aan de monster klus, het vullen van 12 monden,
maar ik heb een voordeel ik kook veilig voer.
In de jaren heb ik mij gespecialiseerd
in de native keuken die voor de helft de mijne is, een andere optie
was stamppot, mijn Nederlandse kant zal ik maar zeggen maar dat kent
een ieder.
Nee ik maak met de producten die
overigens ook een trans-Atlantische oversteek hebben gemaakt de voor
mij bekende gerechten.
Pastei, pindasoep, petjel, pom en roti.
Het voelt veilig, ik sta bijna tien uur
in de keuken en kan heel kritisch zijn over het resultaat, maar mijn
vrienden vinden het niet terecht als ik commentaar geef op mijn
kookkunst.
Gaab, wil je niet zeggen dat de kip
iets te lang is doorgekookt en dat de curry die je hebt gebruikt niet
helemaal de spaak heeft die jij voor ogen had?
Vraagt een vriend mij vriendelijk
tijdens het verorberen van de maaltijd, als hij nog een keer
opschept, het smaakt gewoon heerlijk,zegt hij, geniet daarvan!
Ik ben blij dat te horen, en ben ook
blij dat ik op veilig heb gekookt, al weet ik dat als ik mijn eten
van die avond een Surinamers familie had voorgeschoteld ze echt een
stuk kritischer waren geweest.
Ik kijk naar de tafel en zie een ieder
lekker eten, de schalen gaan rond.
Ik bedenk mij dat ik die middag er
redelijk doorheen zat, ik moest de kerrie aardappelen nog maken en de
pastei, 's morgens stond ik om 7 uur naast mijn bed om met kindje
naar de hockey te gaan, en het sporten van kindje heeft altijd al een
redelijke input op mijn gestel, drukke clubhuizen gesprekken met
ouders, aanmoedigen en de rest, een ieder met kinderen maakt het mee
maar voor mij is de kakofonie aan geluiden en indrukken iets waar ik
van bij moet komen.
Normaal ga ik altijd even een uurtje
uitrusten van dit soort dingen, maar dit keer stond er nog een deel
van het avondmaal op het programma.
Het niet nemen van rust kan slecht
uitpakken bij mij, bedacht ik toen ik de aardappelen schilden.
Gaat even niet, die rust nemen op dit
moment, ik moet nog zoveel doen.
Mindfull een aardappeltje schilletje
dan maar, even zie ik het niet zitten, ik geloof dat het niet goed
gaat, de aardappel krijgt een andere vorm mijn wereld draait naar het
obscure, ik voel dat mijn hersenen een luikje openen naar een andere
wereld.
Pillen dan maar? Afspraken afzeggen?
Ja! roept een deel van mijn hersenen.
Of nee, nee Gaab, gewoon afmaken waar
je mee bezig bent, focus je op het hier en nu, je bent veilig bezig,
je maakt namelijk veilig voer, voor mensen wie je lief hebt, die je
kent en die weten wat er aan de hand is met je, je hoeft niet maar je
mag dit doen.
Nadat onze vrienden ons huis hebben
verlaten zit ik op mijn aanrecht met een glas wijn, de tranen rollen
over mijn wangen, manlief geeft mij een niet begrijpende knuffel.
Ik leg hem uit hoe ik mij voelde, zijn
reactie is dat ik dit soort dingen dan maar niet meer moet doen.
Nee, schat ik moet het juist blijven
doen het voelt goed, dat het gelukt is, dit is gewoon en reactie een
opluchting die zich vertaalt in tranen.
Ik heb op veilig gespeeld al lijkt het
niet zo nu, omdat de ontlading er anders uit ziet.
Maar ik heb een houvast, en dat is de
koffer die ik altijd meeneem in mijn leven, de koffer gevuld met de
producten waarop ik kan vertrouwen, die ik altijd voor mijzelf kan
uitkoken, het veilige voer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten