zaterdag 25 augustus 2012

Gestoord of gezond?



Er is een dunne scheidslijn tussen wat als gestoord wordt gezien en wat als gezond.

Neem nou dat proces van Breivik, hij is uiteindelijk toerekeningsvatbaar verklaart, gelukkig denk ik in eerste instantie.
Ik als gestoorde zou het niet fijn vinden dat deze debiel met het stempel stoornis zijn dagen zou slijten binnen een instelling, dat zou toch niet goed zijn voor de PR van de psychiatrische patiënt!
Gelukkig zijn de rechters zo helder geweest om twee tegenstrijdige rapporten over het psychische welbevinden van deze, in mijn ogen echte gek, te beoordelen met het oog van een gezond mens.

Waar is de grens tussen gezond verstand en gestoord gedrag en wie bepaalt dat? Neem de tegenstrijdige rapporten van de psychiaters, de ene verklaar Breivik voor paranoïde schizofreen, de ander vindt hem gezond wel wat narcistisch en anti sociaal maar wanen? Nee hoor echt niet.

Hoe kan dat, of eerder wat zegt het over deze tak van geneeskunde, kom op zeg je zet je beroepsgroep toch echt te kakken op deze manier, twee tegenstrijdige rapporten over het psychische welbevinden van, tja, wat zal ik deze man eens noemen; een mens die geen bestaansrecht hoort te hebben als je dit soort daden als noodzakelijk beschouwd om de multiculturele samenleving een halt toe te roepen en de islamisering te stoppen?, dan ben je echt gek.

Maar goed deze man gaat als 'gezond' voor 21 jaar achter de tralies de wens van het publiek het zou te makkelijk zijn om hem deze ontbering te onthouden door hem levenslang op te sluiten in een psychiatrisch ziekenhuis, ik geloof dat het grote publiek niet beseft dat opsluiting in een psychiatrische instelling vele male erger is voor deze man.
Het was dit de grootste angst voor de persoon in kwestie, opsluiting in een psychiatrisch ziekenhuis dat was het ergste wat hem zou kunnen overkomen, zei hij zelf.

En gelijk heeft hij, het zou betekenen dat hij voor gek werd verklaard dat zijn manifest als een hersenspinsel van een gestoorde werd gezien.
Met andere woorden dat kan je niet serieus nemen., deze zielige man zit niet voor niks in een psychiatrisch ziekenhuis.

Wat is nu erger denk ik dan, als gestoorde door het leven gaan of als crimineel.
Blijkbaar wordt je als crimineel serieuzer genomen, het leven in de cel is blijkbaar waardiger voor deze man dan als gek je dagen slijten in een inrichting.
Ergens geef ik hem geen ongelijk, als crimineel wordt je verantwoordelijk gehouden voor je daden mag je weliswaar niet naar buiten maar wordt je ook niet plat gespoten.

Als psychiatrisch patiënt heb je minder rechten, zo kunnen de artsen bijvoorbeeld voor je bepalen dat je medicijnen moet slikken, en als je dat niet wil dan wordt het vloeibaar toegediend ergens in de bil streek, om maar even een verschil te noemen.

Ik kan mij goed voorstellen dat dit ook een Breivik te ver ging, dan maar ruim twintig jaar, of langer want die kans is groot als hij maar goed laat zien dat hij een gevaar blijft voor de samenleving. Gezien zijn geestelijke staat ga ik er niet van uit dat hij daar voor schroomt.
Hij heeft ruim de tijd om lekker te typen aan een nieuw manifest niet gedrogeerd maar helder denkend heeft hij de mogelijkheid om nog meer bizarre gedachte opschrijven, dat moet een dik boekwerk worden, lijkt mij.

Mag ik dan zeggen dat deze gek het goed heeft gezien?
Een gevangenis is beter dan een gekkenhuis, in een inrichting ben je namelijk overgeleverd aan de goden die zich arts noemen daar lopen mensen rond die net als de beoordelaars van zijn geestelijke gezondheid maar een draai geven aan hetgeen ze graag zien of niet, en is het mogelijk om een persoon vegetatief door het leven te laten gaan door het toedienen van een grote hoeveelheid medicijnen.

Gek het is een relatief begrip niet gebaseerd op enige aantoonbare feiten.
Niemand heeft nooit het gen voor een geestelijke afwijking gevonden.
Dat mensen gedragingen vertonen die niet maatschappelijk geaccepteerd worden en het label gek krijgen is blijkbaar niet op een ieder van toepassing.
Je mag gewoon 77 mensen dood schieten en wordt dan als niet gestoord opgesloten in een gewone gevangenis.
Dat is iets wat je doet met je volle verstand omdat je vindt dat het ras gezuiverd moet worden en de islam op deze manier buiten de deur gehouden kan worden of zo iets, geef je bek een draai en een ieder kan wel een rede vinden om lukraak mensen af te knallen..
Dan ben je niet gestoord, nee hoor dat is heel gezond!





1 opmerking:

  1. Breivik is onder politieke druk na de eerste psychiatrische rapporten toch toerekeningsvatbaar verklaard. Natuurlijk zou deze dwalende geest met zijn duistere wanen TBS moeten krijgen. Zijn angst om ontoerekeningsvatbaar verklaard te worden lag niet zozeer in de gedwongen behandeling die hij dan zou krijgen, maar in het feit dat de maatschappij hem, zijn manifest en zijn moorden in dat geval niet meer serieus zou nemen.

    Wat zijn straf van 21 jaar aangaat, die kan indien gewenst telkens weer met een aantal jaren verlengd worden. Het zou me niet verwonderen als hij een keer door medevangenen vermoord wordt omdat hij zoveel kinderen heeft gedood of dat hij zichzelf een keer verhangt.

    BeantwoordenVerwijderen