Dat ik niet geheel Nederlands opgevoed
ben wat betreft eetgewoonten dat werd mij duidelijk op de lagere school,
zo tegen het einde van de lagere school praat je met je klasgenoten
wat meer over eten, ook omdat je wat vaker bij vriendinnetjes eet
tegen die tijd.
Wat eten jullie vanavond? Vroeg ik wel
eens.
O, het is dinsdag?, antwoordde een
klasgenootje ooit, dan eten wij andijvie.
Hoezo andijvie op dinsdag?
Nou maandag eten wij prei, dinsdag
andijvie, woensdag bloemkool, donderdag sperziebonen......
Eten jullie alleen maar groente dan?
Nee joh, met aardappelen en een stukje
vlees en jus natuurlijk!
Ik vond het vreemd elke dag weten wat
je eet en het feit dat ze alleen de groeten noemt die je eet.
Dat zij niet de enige is die dit doet dat begon mij steeds meer op te vallen.
Dat zij niet de enige is die dit doet dat begon mij steeds meer op te vallen.
Wat eet jullie vanavond? Vroeg ik mijn
collega's in de verpleging wel eens als we na een dienst ons aan het
omkleden waren.
O, ik denk dat ik broccoli ga eten,
zucht een collega.
Ik eet snijbonen, zegt een ander.
Inmiddels had ik door dat de broccoli
en de snijbonen vergezeld werden door een bergje aardappelen, een
stukje vlees en wat jus.
Maar welk vlees eet men dan?
Daar kwam ik achter toen ik op kamers
woonde met collega verpleegkundige in opleiding en wij een keuken
deelde.
Wat bak jij? Vroeg ik eens nieuwsgierig
toen ik twee ondefinieerbare worstachtige dingetjes omhult met wat
spek in de pan van mijn huisgenoot zag liggen.
Slavinken.
Het oogt niet als gevogelte, zeg ik
geïnteresseerd.
Nee joh gek, het is gehakt met spek
eromheen ken je dat niet?
Nee nog nooit gegeten.
Dat meen je niet!
Maar ik meende het wel, mijn moeder is
van Surinaamse komaf, en aardappelen vlees en groente stond
nauwelijks op het menu, en als het er wel op stond dan werd het nooit
geserveerd met een slavink, rundervink of zoals ik later leerde in
het psychiatrisch ziekenhuis het ultieme stukje varkensvlees met een
bijzondere naam, het procureur lapje, wat een ontbeend stukje
schouder karbonade blijkt te zijn.
Wat de boer niet kent vreet hij niet
heb ik niet van huis uit mee gekregen, dus in mijn leerlingen tijd
heb ik moedig de slavink en de braadworst gekocht, heb het fenomeen
aardappelen vlees en jus met een bergje groeten voor mijzelf klaar
gemaakt en het overleeft.
Om vervolgens toch maar liever vlees en
groente te wokken met kruiden.
De Hollandse keuken liet ik over aan de
grootmoeder van mijn toenmalige vriendje die verbluffend goed deze
keuken beheerste, maar dan ook met de beste producten werkte, die ene
ultieme aardappel soort bij die ene groenteboer kocht maar niet de
bloemkool want die andere groenteboer had mooiere struiken en de
rollade bij die ene slager kocht maar het gehakt weer bij een ander
omdat die beter gehakt draaide.
Het smaakte heerlijk wat zij maakte ik
kon het zeker waarderen.
Net als de hachee die de moeder van
mijn latere huisgenootje maakte. Als we bij haar gingen eten vroeg ze
altijd wat ik wilde eten, nadat ik de eerste keer bij haar haar
hachee had gegeten was mijn standaard antwoord hachee!
Dat ken ik niet van huis uit en vind
het nog steeds heerlijk, niet dat ik het zelf ooit heb gemaakt, maar
nu ik er zo over denk ik moet het kindje en manlief ook maar een
voorschotelen met rodekool en puree.
Inmiddels woon ik 15 jaar samen met
mijn manlief en nog nooit heb ik hem gekookte aardappelen, groeten,
vlees en jus voorgeschoteld, wel gebakken aardappelen of gekookte
kerrie aardappelen bij de roti maar gekookt overgoten met jus?
Dat nooit.
Ik dacht ook eerlijk dat mijn generatie
dat niet meer maakte gezien de hoeveelheid aan multiculti voer die
wij tegenwoordig voor handen hebben.
Ik stond dan ook verbaast te kijken dat
mijn buurvrouw de piepers aan het schillen was voor het avondeten en
zij niet alleen meerdere leeftijdsgenoten, en daar stikt het van in
mijn wijk, koken nog traditioneel aardappelen vlees en groenten.
Deze traditie heeft de millenniumbug
blijkbaar ook overleeft....
Ik zou best wel eens een gehaktbal
willen eten bekende manlief laatst.
Een gehaktbal?
Ja een gehaktbal.
Je eet wel eens gehaktballen, of eerder
gehaktballetje je weet wel Indonesische met satésaus of Italiaans
gekruid gehakt brood of..,
Nee ik bedoel een ouderwetse gehaktbal
met aardappelen en jus.......
Moet het echt?
Ik gruwel al bij het idee dat ik
piepers sta te schillen die zonder enige vorm van aankleding in de
pan verdwijnen om vervolgens vergezeld door een saaie ronde bal
overgoten worden met een vette jus, want jus is alleen lekker als er
veel vet in zit.
De Engelse noemen het niet voor niks
gravy, als ik mij niet vergis is het een verbastering van het Franse
woord grasse, of terwijl vet.
Echt, ik ben gek op koken, maar
aardappelen, vlees en groente is niet mijn ding.
Dat is zo vorige eeuw daar begin ik
niet aan.
Ga het lekker bij je moeder eten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten