Weet je wat zo fijn is?,zeg ik
Ik ben net klaar met het
marineren van de aardappelen voor de roti.
Alles staat klaar ik heb de uien en de
knoflook gehakt, de bouillon blokjes zijn uit hun verpakking en de
roti kip, die ik de dag daarvoor heb gemaakt, staat langzaam op te
warmen.
Tevreden gooi ik gesneden kousenbanden
in hun schaal, als mijn aardappelen bijna gaar zijn gaan zij twee
minuten in mijn stoomoven.
Nee, zegt manlief vanachter de
computer.
Koken!
Mmmm, mompelt manlief afwezig.
Koken is niet echt zijn ding, lekker
eten wel maar koken nee, dat niet.
Toen wij elkaar leerde kennen was zijn
hagelwitte keuken niet voor niks nog hagelwit.
Met schrik keek hij naar de explosie
die ik had veroorzaakt de eerste keer dat ik voor hem kookte in zijn
keuken.
Het was de eerste keer dat zijn keuken
echt werd gebruikt voor hetgeen het is ontworpen, koken.
Gelukkig gaat mijn liefde door zijn
maag.
Koken vroeger stond ik niet stil bij
het rustgevende bijeffect van deze dagelijkse noodzaak, maar zins de
diagnose ben ik mij bewuster van de dingen die mij rust en onrust
geven.
Koken geeft mij rust, het simpele
hakken en snijden, de timing om alles op de zelfde tijd op tafel te
krijgen. Het vergt concentratie en is tegelijkertijd een afleiding,
het even nergens anders aan denken het geeft mijn hersenen de tijd om mijn gedachten te ordenen.
Koken is ook een soort graadmeter voor
mijn stemming daar ben ik inmiddels achter.
Ga ik richting manie;
dan heb ik de meest waanzinnige ideeën
om die boerenkool eens te pimpen op een manier waar menig top kok
jaloers op wordt. Om vervolgens door de chaos in mijn hoofd de
simpelste variant van de boerenkool compleet te verpesten.
Ga ik richting depressie;
dan kan ik kijkend in mijn koelkast
niet eens meer verzinnen waarvoor ik de producten die ik heb liggen
heb gekocht, de diepvries pizza is dan het meest aanlokkelijk om te
bakken, al doe ik het niet omdat ik weet dat ik mij alleen maar erger
voel als ik die kartonnen schijven mijn gezin voorschotel.
Ik grijp dan naar de klassiekers die
nooit mislukken, die ondanks dat ik mij niet goed voel mij in ieder
geval niet verder de put in duwen.
In beide gevallen baal ik, mijn hersenen kennen een kookpunt en een vriespunt.
Ik sudder liever ergens daar tussenin en
geniet als ik na het koken aan tafel tevreden terug kan kijken naar
mijn rustpunt.......
Leuk!!!! Heel herkenbaar... de creativiteit die er uit vloeit als het om koken gaat en de not creativiteit als het om bedenken gaat wat je gaat eten...als je in de bekende dip zit.
BeantwoordenVerwijderenHet decor is spooky met het mes, de dreigende berg en regendruppels. Gelukkig is je stukje dit niet en gaat het gewoon over allerdaagse bezigheden: het koken als graadmeter. Ik laat het gas aanstaan als ik te druk wordt. En in slechte tijden kan ik in de supermarkt niet kiezen, Telt dat ook?
BeantwoordenVerwijderen